Amsterdam Noord groeit en de verkeersverbindingen moeten worden verbeterd. De gemeente heeft een aantal maatregelen voorgesteld. Eén daarvan is een brug over het IJ bij het Stenen Hoofd. Wat dat betekent, kun je hierboven zien. De stad verliest het laatste vrije onbestemde stukje rafelrand in het IJ en haar kleinschalige culturele activiteiten. De voorbijgangers missen het contact met de weidsheid van het water. De buurt ontbeert de enige groene plek om even uit te waaien.

Gelukkig is deze maatregel helemaal niet nodig en is een besluit daartoe voorbarig. Voorspellen is moeilijk en de aannames over de toekomstige vervoerswaarden zijn boterzacht. Het tempo van de ontwikkelingen in Noord is onzeker en het is verstandiger eerst de effecten van de andere maatregelen af te wachten. Op termijn zijn extra maatregelen wat meer naar het westen mogelijk effectiever.

‘Alles van waarde is weerloos’. Stichting Stenen Hoofd zet zich al meer dan 25 jaar in voor behoud van dit unieke stukje Amsterdam. Help ons mee tégen plannen voor een brug hier.

 

Erik Vermathen, Stichting Stenen Hoofd